Over Herman

“Ik wil het voorstellingsvermogen niet in een bepaalde vorm dwingen, maar slechts suggesties geven. Ik wil mensen aansporen zelf de volgende stap te zetten.”

Herman Mes (Schiedam, 15 maart 1945 – Rotterdam, 18 januari 2021) groeide op langs de kades van ‘s werelds grootste havenstad, Rotterdam. Zijn reislust bracht hem door heel Europa, als tiener via de grote rivieren en later over de snelwegen

De exotische vracht die in de haven werd uitgeladen gaf hem een vroege passie voor kleuren, nog eens versterkt door de imposante, handgeschilderde affiches van de plaatselijke bioscopen. Vanuit de leegstaande achterkamer van een lokale groentehandel begon Herman al in zijn tienerjaren met het schilderen van reclameborden voor winkeliers en bedrijven. Het was een periode waarin veel Nederlandse kunstenaars bijklusten met commerciële ontwerpen en reclameopdrachten. Terwijl hij hun invloed in zich opnam, bouwde Herman al rap een succesvolle onderneming waarin hij tevens zijn creativiteit kon ontwikkelen.

Als twintiger studeerde Herman in de avonduren schildertechnieken terwijl hij zijn boterham verdiende als vrachtwagenchauffeur. Vrij van de beperkingen van commercieel werk ontwikkelde hij een stijl waarin sterke kleuren samensmelten met abstracte organische vormen. Zijn expressieve doeken en panelen laten de toeschouwer vrij om het werk naar eigen inzicht te interpreteren.

hermanmes